FOD Financiën | Douane & Accijzen
FOD Financiën | Douane & Accijzen

FOD Financiën | Douane & Accijnzen

Over ons

Door het uitvoeren van onze missie en kernopdrachten dragen we bij aan het economisch en sociaal welzijn van iedere burger en elk bedrijf en bouwen we mee aan een gezonde, veilige en toekomstgerichte samenleving. We zijn transparant, passen de fiscaliteit correct toe en zorgen voor rechtszekerheid en financiële stabiliteit.

Dit zijn onze kernopdrachten:

– zorgen voor een tijdige en juiste heffing, inning, invordering en terugbetaling van belastingen en taksen;
– fungeren als ‘Shared Service Center’ voor de inning en invordering van fiscale en niet-fiscale schulden;
– alle patrimoniumgegevens op een betrouwbare manier beheren;
– de legale handel faciliteren en de maatschappij beschermen door gericht toezicht uit te oefenen op de invoer, doorvoer en uitvoer van goederen;
– bijdragen tot het voorkomen en het bestrijden van fraude, belastingontwijking en overtredingen die tot onze bevoegdheidsdomeinen behoren;
– de financiële verbintenissen en de financiering van de staat beheren;
– beleidsexpertise en -ondersteuning bieden.

De FOD Financiën moet ervoor zorgen dat de rechten van de burgers en de bedrijven gerespecteerd worden en dat zij hun verplichtingen nakomen ten behoeve van de samenleving. In deze context heeft de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen een dubbele missie.

Aan de ene kant de controletaken en het innen van belastingen, aan de andere kant de belangrijke taak om de competitieve en economische positie van bedrijven te ondersteunen en stimuleren. Dit laatste wordt gerealiseerd door een actief beleid voor handelspromotie.

Bent u op zoek naar douanevereenvoudigingen voor uw import- en/of exportactiviteiten, informatie over actuele thema’s? Of heeft u vragen over de douanewetgeving? Het team van de FOD Financiën beantwoordt met plezier al uw vragen tijdens dit evenement.

Nieuws

Vacatures

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Logo Logistic & Industrial Build

17 - 18 - 19
Oktober
2023

Antwerp expo